Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Het kind dat gezien en getroost wil worden

Een half jaar geleden kreeg Jack de man van Madelon (35) de promotie waar hij van droomde. Voor zijn nieuwe functie moet Jack onder andere een aantal keer per jaar naar het buitenland. Onlangs stond zijn eerste zakenreis in het buitenland gepland. Madelon zag er de hele week voorafgaande al tegenop.Maar toen Jack daadwerkelijk de deur achter zich dicht trok werd Manon overvallen door een diep gevoel van verlating, boosheid en verdriet. Ze voelde zich totaal machteloos en kon alleen nog maar huilen. 

Jack kon vanwege zijn vlucht 12 uur lang niet appen, of bellen. 

Toen Jack na 12 uur nog geen contact had opgenomen met Madelon raakte ze totaal in paniek. Ze was boos, boos op Jack. Waarom doet hij dit haar aan?!

Jack was na 14 uur inmiddels gearriveerd in het hotel en zich helemaal niet bewust van de paniek bij Madelon. Toen hij bereik had, nam hij meteen contact op met Madelon en werd hij overrompeld door de boosheid van Madelon die als een vulkaan over hem werd uitgestort. Jack had geen idee wat er aan de hand was. Dit soort uitbarstingen had Madelon tijdens de afwezigheid van Jack meerdere malen gehad vooral nadat Jack moeilijk of niet bereikbaar was geweest. 

Vrijwel direct lopen de tranen uit haar ogen

Madelon kwam bij mij langs voor een opstelling. Met de vraag: “Waarom reageerde ik zo heftig op deze situatie?’ Ze wilde inzicht krijgen in deze heftige emoties. Die ze overigens vaker had. Ik vraag Madelon met behulp van poppetjes de situatie neer te zetten toen Jack vertrok voor zakenreis. Ze zet zichzelf neer recht tegenover Jack.

Ik vraag haar om haar ogen te sluiten en terug te gaan naar het moment, dat ze overvallen werd door het gevoel van verlating en verdriet. Madelon sluit haar ogen en vrijwel direct lopen de tranen uit haar gesloten ogen. 

"Hoe oud ben je?” Vraag ik Ze zegt: ‘Ik ben nog klein 2, misschien 3 jaar. ‘

 Ik zet een klein poppetje neer, en ik vraag Madelon 

“Wat en wie zie je?” ‘Ik sta in de hal,’ zegt Madelon papa staat voor mij met een koffer. Haar stem trilt Zijn er nog meer mensen vraag ik,' ‘Ja mama, ze staat achter mij.’

De zakenreis was niet waar de echte pijn zat het was slechts een trigger.

Ik vraag Madelon het beeld van toen met behulp van de poppetjes neer te zetten. Ze zet het neer, anders dan bij het beeld met Jack staat haar vader met zijn rug naar haar toegekeerd. Er is geen verbinding geen contact. Het beeld raakt Madelon diep. Ze vertelt hoe haar vader het gezin verliet toen ze 2,5 jaar oud was. Ze heeft hem nooit meer gezien. Als jong meisje is ze in de ‘overleving’ gegaan. Ze heeft de pijn en het gemis van haar vader weggestopt. Ze richtte zich op haar moeder die somber en neerslachtig werd na het vertrek van haar vader. Een impact volle gebeurtenis. Een diepe wond, een litteken dat in alle hevigheid aangeraakt werd op het moment dat Jack op zakenreis ging. Zodra Jack uit het zicht was kwam de kleine Madelon van toen naar boven. Met al haar pijn, al haar gemis. Er was nu geen afleiding, geen moeder om voor te zorgen. Ze bleef alleen achter.  

De zakenreis was niet waar de echte pijn zat het was slechts een trigger voor dat kleine meisje van toen. Die de pijn van toen in alle hevigheid voelde, het meisje dat toen geen woorden had, of kon geven voor de pijn dat het had toen haar vader haar verliet. 

Ze projecteerde haar pijn en verdriet niet meer op haar man

Madelon werd zich bewust van de pijn en de triggers van het meisje in haar dat verlaten werd door haar vader. 

Haar man Jack kan het kind in haar niet geven wat het nodig heeft. Alleen zijzelf kan dit doen. 

Toen Madelon tools kreeg aangereikt (o.a. meditaties) om contact te maken met dit stuk in haar en de triggers herkende werd dat stuk in haar rustiger. Ze projecteert haar pijn en verdriet niet meer op haar man. En heeft vertrouwen in Jack.

Als het verdriet van toen nu getriggerd wordt maakt ze contact met dat stuk in haar, dat maakt dat het rustig wordt en op deze manier kan ze vanuit haar volwassen deel reageren op de actuele situatie in het nu.

Wordt het kind in jou ook wel eens getriggerd? 

Heb jij weleens heftige gevoelens van verlating?

Kun je uit het niets ineens heel boos worden op je partner?

Word je overvallen door heftige emoties waar je geen grip op hebt?

Neem dan eens contact met mij op om te kijken wat een opstelling voor jou kan betekenen

info@insig-systeemtherapie.nl

Archief blog Insig systeemtherapie