0648642932          info@insig-systeemtherapie.nl        

Verbonden zijn met je (voor)ouders

Stef Bos zingt het heel mooi in het lied Welkom

Een lied dat mij enorm aanspreek omdat het systemisch zo ontzettend klopt.

 

Op een dag ben je geboren

Uit samengaan ontstaan


Uit een lange rij van mensen

Die nog diep in jou bestaan

Met hun angsten en verlangens

Met al hun liefde en hun pijn

Daar ver in het verleden


Ligt de bron van wie wij zijn

 

En wat wij nu verkeerd doen

Zal jij ons moeten vergeven

En al zal je ons soms haten

Jij komt ons in jezelf tegen

Want al vind je ook de vrijheid

Wij zijn in elkaar gevangen

Al zal jij ons ontwijken

Wij blijven jou omarmen

Wanneer je als kind veilig gehecht bent en je, je op een diepere laag verbonden voelt met, je (voor)ouders dan ben je in staat je op een diep niveau te verbinden met anderen.

 Hoe jij bent verbonden met je ouders, bepaalt hoe jij in staat bent je te verbinden met anderen. Een kind dat weerstand voelt en zich niet wil, of goed kan verbinden met de ouder(s) zal op moeilijke momenten ervoor kiezen het ‘alleen te doen’ Dat maakt dat iemand uit verbinding gaat. De oorsprong ligt vaak in het niet gezien of gehoord zijn door de ouder(s). Er zit verdriet en pijn om de moeder die emotioneel afwezig was, boosheid om de vader die verslaafd was aan de drank.

Om die pijn niet te hoeven voelen neemt het kind innerlijk afstand van de ouder(s), of wijst het kind de vader of moeders zelfs af.mWanneer dat gebeurt is het onmogelijk voor een kind zich te verbinden met de ouder(s) en voorouders en dat heeft grote gevolgen. Want daarmee wijst het kind ook dat deel in zichzelf af. Dagelijks zie ik in mijn praktijk cliënten die moeite hebben de ouder(s) volledig te aanvaarden en deze zelfs afwijzen. Ze voelen zich niet compleet en nooit echt verbonden. Het is dus heel belangrijk om je ouders te aanvaarden in wie ze zijn met alles wat er is en wat er niet is geweest. En nee dat is zeker niet gemakkelijk, maar uiteindelijk wel het beste om te doen om het met jezelf goed te laten gaan.

Je bent goed verbonden met je vader en je moeder als je zowel de mooie als de minder mooie dingen in hen kunt zien. Als je hen echt kunt zien!

Als je beide kanten kunt zien in de ouder(s) en met milde ogen naar hen kunt kijken, dan ben je ook in staat het goede en het minder goede in jezelf te kunnen zien en dat te aanvaarden. Je kunt dan ook je partner nemen met zijn/haar mooie kanten maar ook met zijn/haar nukken, hoe irritant dat soms ook kan zijn.

Een mens is veel meer dan alleen het mooie of alleen het lelijke.

Belangrijk om te weten: Je moeder staat voor het leven, ze gaf je het leven. Als je haar afwijst, wijs je indirect het leven af. Dan kan het zijn dat het leven moeizaam gaat en dat je het leven niet goed aan kan.

Je vader zet je in de wereld, als je hem afwijst zeg je indirect nee om stappen te zetten in het leven. Je wijst de natuurlijke daadkracht af die je van je vader krijgt. Als gevolg daarvan ga je op zoek naar (maatschappelijke) erkenning en ontstaat er een ongezonde bewijsdrang of je toont geen initiatief, het ontbreekt je aan daadkracht.

Als iemand veel weerstand voelt en zich niet kan verbinden met de ouder(s) dan kan het behulpzaam en waardevol zijn een opstelling te doen en de voorouders, de lange rij van mannen en vrouwen achter die persoon te doorvoelen door de generaties en gebeurtenissen heen, om uiteindelijk te komen bij de bron.

Soms kan het nodig zijn vijf generaties terug te gaan om de bron te voelen

Wat is de energie van de vrouwen en de mannen achter ons zonder alle gebeurtenissen en pijn? En soms is het nodig vijf generaties terug te gaan om de bron te voelen. Vanuit die bron kan iemand zich echt verbinden, wordt iemand gezien, waardoor er bewustzijn ontstaat op een diepe laag, dan ontstaat er ruimte voor heling. Er kan tijdens zo’n opstelling van alles gevoeld worden zoals; ‘De angsten van bijvoorbeeld een oorlogservaring of de kilte van het niet willen voelen, de pijn en de stilte van een trauma waar nooit meer over gesproken werd.’ Door dit te doorvoelen kom je uiteindelijk bij de bron van de vrouwen, waar een diepe liefde, zachtheid en warmte gevoeld kan worden. Of in de mannenlijn: Kracht en kalmte, trots of moed.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Heb jij moeite, je vader, je moeder of beide te nemen als je ouder(s)? 

Als het moeilijk wordt besluit je dan: Ik doe het wel alleen?

Heb je het gevoel dat je het leven niet goed aan kan?

Toon je weinig initiatief en ontbreekt het je aan daadkracht?

Ben jij altijd maar op zoek naar erkenning?

Heb je het gevoel dat je jezelf steeds maar moet bewijzen?

 Lijkt het je goed dit te onderzoeken tijdens een individuele opstelling?

Vraag een gratis E-consult of telefoongesprek aan om te onderzoeken wat een individuele opstelling voor jou persoonlijk kan betekenen,

info@insig-systeemtherapie.nl

 

Aangesloten bij 

 

Insig


     0648642932

  info@insig-systeemtherapie.nl

    70686963

Copyright © 2023 Insig