Niet langer een muur, maar een opening tot je hart.

DIE HOGE EN VEILIGE MUUR

Die hoge en veilige muur om je hart

 Iedereen heeft weleens een moment dat hij of zij de spreekwoordelijke muur optrekt. Een muur ter bescherming tegen een kwetsbaar stuk. Een muur waar je, je achter kunt verschuilen op de momenten dat het onveilig voelt. Die al je kwetsbaarheid bedekt. Een muur die de éen wat vaker optrekt dan de ander.

De pijn en het verdriet zijn versteend en hebben een muur gevormd om het hart

Maar er zijn ook mensen die als jong kind al een muur hebben opgetrokken. Vaak heel onbewust op de momenten dat ze niet gezien of gehoord zijn. De pijn en het verdriet zijn versteend en die hebben een muur gevormd rondom dat mooie en warme hart. Daar zit het kleine gekwetste kind, ongezien, ongetroost en alleen achter die hoge muur. Het is onmogelijk om echt contact te maken met je eigen verstopte gevoel. En ook voor de ander is het moeilijk verbinding te maken met jouw gevoel. De muur die je hart verstopt ter bescherming van dat kwetsbare deel, sluit jou tegelijkertijd af voor ‘echt’ contact met anderen. Het maakt dat je een diep gevoel van eenzaamheid ervaart en leegte. Dat is een hoge prijs die je betaalt en misschien ben jij je daar niet eens van bewust.

 Niet langer een muur, maar een opening tot je hart

Hoe zou het zijn je hoge en veilige muur af te breken en de stenen van pijn en verdriet te voelen? Ik snap dat, dat niet aantrekkelijk klinkt…. Dat je denkt dat ga ik echt niet doen!!                                                        Toch wil ik je uitdagen eens na te denken over hoe het zou zijn wanneer dat gevoel van eenzaamheid en leegte verdwijnt, dat je troost, nabijheid en steun kunt toelaten en mag gaan ervaren? Dat je echt kunt leven en niet hoeft te overleven. En geloof me dat is wat er gebeurt, als de stenen van pijn en verdriet niet langer een muur vormen maar een opening bieden tot je hart.  Probeer je eens voor te stellen hoe dat zou zijn…… En misschien is de prijs die je daarvoor betaalt wel minder hoog dan je denkt. Het levert je namelijk zo veel meer op. Je gaat dan echt voelen! Je kunt dan echt liefde ontvangen, genieten van de mooie dingen in het leven. Je kunt ook gekwetst worden en ja dat voel je dan ook echt. En ja dat is nog steeds kl*#e Op die momenten kun je steun vragen en troost ontvangen. Je gaat echt leven doordat je alles kunt voelen.Je kunt nog steeds veiligheid inbouwen doordat je die schouder om, op uit te huilen kunt toelaten net als die arm om je heen die je laat voelen dat je niet alleen bent.

En ik kan je vertellen dat het bevrijdend is uit eigen ervaring.

Ik had namelijk ook een hoge muur. Die gaf mij al op jonge leeftijd een gevoel van veiligheid. Tot ver in mijn volwassenheid bracht mijn muur mij (schijn)veiligheid en zorgde tegelijkertijd voor een diep gevoel van eenzaamheid en leegte. Stapje voor stapje heb ik mijn muur afgebroken. Het heeft mij zoveel gebracht, ik heb ervaren hoe het is om mijn pijn te delen, hoe fijn het is om gezien te worden en gewaardeerd.

En ik heb daar ook een prijs voor betaald. Ik ben gekwetst en ‘ja’ dat deed pijn. In het begin wenste ik op die momenten dat de muur er nog stond. Vond ik de prijs te hoog! Maar ik leerde dat ik niet alleen stond en dat ik de pijn kon delen, dat het gevoel van gekwetst worden ook weer een les leert. En nu ben ik blij dat ik vrij ben, dat mijn hart toegankelijk is, het levert zoveel mooie momenten van echte verbinding op en soms ook pijn en ook dat is oké!

Wil jij ook af van die muur rondom je hart, maar vind je het eng. Ben je bang voor dat wat er achter die muur verstopt zit. Of denk je dat het onmogelijk is? Het is mogelijk met de juiste begeleiding in het juiste tempo.

Ik gebruik een mooie methodiek die het mogelijk maakt om dat stuk dat verborgen zit naar boven te brengen. Het is niet alleen de pijn die zichtbaar wordt, je zult verrast zijn hoeveel moois er zichtbaar wordt.

 Ben je nieuwsgierig geworden, je kunt mij altijd een berichtje sturen per mail info@insig-systeemtherapie.nl