07/12/2018
Loslaten
Wanneer je te maken hebt met gevoelens van angst, pijn, verdriet of boosheid ben je geneigd om op zoek te gaan naar ontspanning door een stevige wandeling, of door te proberen er niet aan te denken of als je er toch aan denkt, tegen jezelf te zeggen: ‘niet aan denken laat het los.’
Dit helpt vaak wel even om los te laten, maar vroeg of laat wordt je getriggerd en is de kans aanwezig dat je het weer vasthoudt.
Maar kun je loslaten als je niet weet waarom je vasthoudt?
Inzicht is nodig in het waarom, je het vasthoudt.
Het niet kunnen loslaten heeft bijna altijd te maken met angst.
Als we gevoelens hebben van angst dan zijn we vaak geneigd deze te ontwijken. Op het moment dat je de angst gaat ontwijken, zal deze blijven voortbestaan.
Gevoelens van angst stoppen alleen:
Wanneer je de angst toelaat en ervaart.
Wanneer je op zoek gaat welke beperkende overtuigingen er voor zorgen dat de angst in stand blijft en dat deze overtuigingen aangeleerd zijn en je nu belemmeren.
Als je de angst aankijkt, herkent, erkent, accepteert kun je loslaten.
Nelson Mandela wist het na zijn vrijlating zei ooit:
“Toen ik naar buiten liep, mijn vrijheid tegemoet, wist ik dat als ik niet al mijn angst, haat en bitterheid zou achterlaten, dat ik dan nog altijd gevangen zou zijn.”
– Nelson Mandela
Tijdens een familieopstelling kun je ervaren dat je onbewust of bewust iets draagt (of vasthoudt, iets wat je niet kan loslaten) terwijl het je zo belemmerend in je dagelijks leven. Door het aan te kijken of terug te geven daar waar het hoort kun je loskomen van belemmernede overtuigingen
Wil je hierin begeleiding vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via het contactformulier