Leven in overvloed

Onze Westerse cultuur is gebaseerd op tekort. We hebben een chronisch tekort aan alles. Zelfs onze economie is opgebouwd vanuit die gedachte. Immers hoe schaarser een product, hoe meer geld het waard is. Terwijl het leven veel relaxter is wanneer je leeft vanuit overvloed. Misschien zien we die relaxtheid wel terug bij de mensen in Afrika, waar armoede is en honger, en toch vertrouwen en geluk.
 
De laatste keer dat ik voor een grizzlybeer op de vlucht sloeg was in een heftige droom. Buiten deze nachtmerrie om heb ik nooit hoeven te vluchten voor een gevaarlijk wild dier. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit honger heb gehad, hooguit trek. Met het weten dat ik geen honger hoef te lijden. Niet vreemd het is 2019 een tijd waarin we geen echte schaarste kennen. Er komt water uit de kraan uit sommige kranen zelfs kokend water. Op weg naar de supermarkt hoeven we niet bang te zijn dat de boter, de olijfolie, of de broccoli op is.


Toch zijn onze hersenen nog ingericht op een dreigend tekort. Alsof alles ieder moment kan opraken. In ons diepste wezen zijn we nog steeds jagers, verzamelaars. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe lastig het voor veel mensen is om spullen weg te doen, vanuit de gedachte het misschien ooit nodig te hebben. Of dat reclame bord dat je niet kunt negeren omdat het artikel alleen vandaag voordelig is. Reclamebureaus weten als geen ander hoe we in tekorten denken.  Ze gebruiken termen als op=op en ‘alleen vandaag geldig’ en spreken daarmee ons brein aan, dat denkt in tekorten.
Leven, denken, aanschouwen in tekorten komt voor in allerlei verschillende vormen. De uitdrukking dat er maar één de beste kan zijn’ kennen we allemaal. En we roepen allemaal weleens: ‘ik kom tijd tekort.’  Of we houden ons stil als er als er op school gevraagd wordt welke ouder mee kan helpen bij de organisatie van de sponsorloop. En Copyright op foto’s of auteursrechten zijn in feite ontstaan vanuit een tekort gedachten. En er gezegd wordt ‘We moeten nu vertrekken anders hebben we geen zitplaats meer.’  Wordt dat gezegd vanuit tekort.


Denken vanuit tekort heeft in alle situaties steeds hetzelfde uitgangspunt. Beschermen wat van jou is, want als je dat kwijtraakt, wat heb je dan nog?  Aanbiedingen en kansen doen zich slechts beperkt voor. En tijd heb je per definitie altijd te weinig. Allerlei aannames, overtuigingen die je zijn aangeleerd of jezelf hebt aangepraat. Vanuit angst voor gevaar.
Angst die 5000 jaar geleden heel terecht was. Onze voorvaderen moesten overleven, er lag gevaar op de loer. Het was niet vanzelfsprekend dat er voedsel was, men moest daarvoor op jacht. Het denken en leven in tekort was toen nodig het had een functie.      

In 2019 hoeven we niet te denken in tekort. In onze Westerse wereld is overvloed, het eten raakt niet op. De gemiddelde leeftijd in de steentijd was 30 jaar, terwijl nu de gemiddelde leeftijd in Nederland ruim 80 jaar is. We hebben eindeloos veel mogelijkheden en kansen.


Her ervaren ven een tekort gaat meestal over ontastbare dingen zoals: tijd, liefde, gezondheid, kracht en mentaliteit enz. Door te denken in tekorten leg je de focus op dat wat er niet is. Je gaat er vanuit dat je gelukkiger bent wanneer je dat wel hebt. Dit zorgt ervoor dat je urgentie voelt en keuzes maakt waarvan je denkt dat ze NU helpen. In plaats van te kijken wat het effect in de toekomst zou kunnen zijn. Maar het mooie van tekort denken is dat het maar gedachtes zijn. Gedachtes die je kunt ombuigen naar positieve gedachtes. Door je te focussen op dat wat je we hebt en kunt. En door te vertrouwen dat er genoeg is voor iedereen. Maar wanneer heb je genoeg, bepaal voor jezelf wat voor jou genoeg is. Stop met kijken en vergelijken naar wat andere hebben en jij misschien niet. Focus je op wat je hebt. Pas het principe toe dat alles wat je aandacht geeft groeit. Als je tekort gedachtes hebt als: ik heb dat niet, ik kan dat niet/nooit, ik leer het nooit, ik heb geen tijd, ik zal nooit enz. Ligt de focus op ‘tekort’ en zul je nooit genoeg hebben. Je creeërt als het ware een tekort in je leven. Wanneer je aandacht geeft of vertrouwen hebt in dat wat je wel hebt of kunt. Zul je overvloed ervaren in je leven.


Ontdekt of je in overvloed leeft.


1.   Vinden mensen je soms cynisch?
2.   Vind je dat anderen soms onverdiend wel er veel hebben? (geld, gezondheid, liefde)
3.   Bewaar je weleens dingen die je al jaren niet meer gebruikt?
4.   Kom je vaker dan 2x per jaar te laat?
5.   Vind je het lastig geld uit te geven?
6.   Vind je het lastig geld te vragen voor je dienst of werk?
7.   Vind je dat je een compliment eerst moet verdienen?
8.   Vind je dat je alleen tevreden mag zijn als je heel hard hebt gewerkt?
9.   Vind je dat je te weinig tijd hebt voor jezelf?


Iedere ‘ja’ een kans om om te buigen  en hoe minder Ja’s hoe meer overvloed.