Lessen blijven zich herhalen tot je ze geleerd hebt

Lessen blijven zich herhalen, tot je ze geleerd hebt. 

SOMMIGE DINGEN HEBBEN DE NEIGING ZICH TE HERHALEN
Herken je dat?
Heb jij in verschillende banen te maken gehad met dezelfde soort collega’s of managers. Waarin je tegen dezelfde problemen aan bent gelopen. Of merk je in relaties dat zich dezelfde problemen voordoen. In relaties kies je (vaak onbewust) voor dezelfde soort personen in je leven?±
Je kunt het vol verbazing denken of hardop uitspreken, waarom beland ik iedere keer weer in deze situatie?
Een situatie die je al vaker hebt meegemaakt. Het is een les, (of lessen) die zich blijft herhalen in verschillende vormen tot je de les geleerd hebt. Er zijn veel verschillende patronen en lessen.

TER ILLUSTATIE
Ter illustratie noem ik één voorbeeld: van een cliënt die moeite had met gezag en daardoor steeds van baan wisselde, 5 banen verder, met 5 managers die allemaal een bepaald gezag hadden,  kwam ze voor hulp. Tijdens de eerste sessie al kwam het besef. Ze was opgegroeid in een gezin waar een bepaalde autoriteit heerste, als kind wist ze niet goed hoe daar mee om te gaan en als volwassene had ze onvoldoende tools om met autoriteit om te gaan.
Er kwamen kansen in de vorm van managers op haar pad om te oefenen. Onbewust liet ze keer op keer dit type mensen toe in haar leven, maar zodra de bekende problemen kwamen, kwam een hardnekkig patroon opzetten. Ze ontweek en nam zelfs ontslag. Daar waar andere collega’s jarenlang onder/met dezelfde manager redelijk goed kon werken. Was het voor haar onmogelijk.
Tot ze zich bewust werd dat het patroon zich bleef herhalen. Ze ging de uitdaging aan om haar patroon te onderkennen en los te laten. Het diende haar niet langer. Dat ging niet vanzelf ze moest uit haar comfortzone stappen, om haar inmiddels 6e leidinggevende vanuit een ander perspectief te zien, namelijk als een les. Ze ging de lessen leren om de herhaling die haar zo in de weg stond te stoppen.
Pas bij haar 6e leidinggevende kon ze niet anders dan het aan te gaan. Zoals een Oosterse wijsheid zegt. Eerst komt er een kiezel op je pad, daarna een steen, dan een baksteen en als je de les dan nog niet hebt geleerd -een rotsblok- 

NEGEER JE LESSEN NIET,  LEER ZE HERKENNEN
Herken je lessen, negeer ze niet, de kans is groot dat de problemen die je ervaart ook steeds groter worden, ze blijven zich herhalen en halen je steeds weer in, totdat je er niet meer omheen kunt.
Laat de wind van verandering toe in je leven, bouw dan geen muur, maar windmolens


HOE KOM JE LOS VAN JE PATRONEN?
Wil je loskomen van je patronen, inzicht krijgen de wortel van het patroon, bewustzijn ontwikkelen van het patroon of de situaties waarin het patroon zich laat zien. Wil je echt het patroon loslaten, erkennen dat het je niet dient.
Heb je behoefte aan meer informatie in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Neem dan vrijblijvend contact met mij op.