In een rotte mand kan iedere goede appel bederven.

 

Gedrag als gevolg van een persoonlijkheidskenmerk

Vaak wordt gedrag verklaard vanuit persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie, introversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Deze persoonlijkheidskenmerken hebben invloed op hoe iemand reageert in bepaalde situaties.

Wanneer iemand iets doet wat niet handig is, hebben we de neiging om het gedrag te verklaren vanuit bepaalde persoonlijkheidskenmerken van die persoon. Wij zijn snel geneigd te denken dat mensen die slechte dingen doen, meteen dus ook slecht zijn.

De invloed die systemen, waar wij toe behoren hebben op ons gedrag

Wat hierbij onderschat wordt is de invloed van de systemen waar wij toe behoren. 

Het lijkt eenvoudig wanneer iemand gedrag laat zien dat niet helpend en handig is. Dan leg je gewoon uit waarom het niet handig of helpend is, dat lijkt zo logisch dat die ander dat begrijpt en zich aanpast. Een kind kan de was doen… toch? Iedereen die geprobeerd heeft het gedrag van anderen te veranderen zal gemerkt hebben dat de realiteit anders is, weerbarstiger.

 

Het zwarte schaap

Een bekend voorbeeld is die van het zwarte schaap binnen de familie, op de werkvloer, of bij de biljartclub. Vaak laat het zwarte schaap gedrag zien dat verre van handig is. Het zwarte schaap weet ook wel dat het niet handig is, maar wordt onbewust gedreven. Zijn gedrag heeft een onbewuste functie namelijk als bliksemafleider van het werkelijke probleem, of door dat te doen wat de andere leden niet durven maar wel zouden willen doen.

De truc is niet de appel te veranderen maar er voor te zorgen dat we goede manden maken

Mensen zijn gewoontedieren en vinden verandering vaak niet fijn. De truc is niet de appel te veranderen maar er voor te zorgen dat we goede manden maken. Een systeem waarin goede appels niet zullen rotten.

Daarvoor is het nodig dat het systeem goed functioneert. Het systeem, de mand moet goed zijn.

Daarbij is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de invloed die het systeem heeft op ons gedrag en hoe die invloed ervoor kan zorgen dat we onze morele normen en waarden kunnen verliezen.

Het is dus belangrijk om de wetten die gelden voor een gezond systeem te herstellen. Pas dan wordt iemand gestimuleerd en kan iemand ook daadwerkelijk goed functioneren en zal ook het hele systeem goed functioneren.

 

Nieuwsgierig naar hoe de systemen waar jij toe behoort invloed hebben op je gedrag en hoe je dit effectief kunt ombuigen naar gezond en helpend gedrag.

 

Stuur dan een mail naar info@insig-systeemtherapie.nl