Hoe bestrijd jij jou mol(len)

 

Het gras is altijd groener

Ken je dat zo’n mooi strak perfect gazonnetje, meestal bij de buren. Zo’n gazon waar werkelijk nergens een spoor van onkruid is te bespeuren, /dat mosvrij is, waar de kantjes nauwkeurig zijn gestoken. En waar geen molshoop of preventieve klem zichtbaar is. Het gras dat nu eenmaal groener en perfecter is bij de buren.

 

Het perfecte Blue-Band plaatje

Zoals zo vaak alles perfecter lijkt te zijn bij de mensen om ons heen. Laten we eerlijk zijn. De tijdlijn op Facebook schets een onwerkelijk beeld van perfectie. Het beeld waar ook ik aan kan voldoen. Het is namelijk een kort beeld van een foto of filmpje, een paar minuten werk (inclusief de bewerking met filter schat ik in). Waarin je een soort Blue-band gezin kunt creëren. Op de foto ziet niemand, de hoeveelheid hagelslag op de keukenvloer, de pure chocolade pasta uitgesmeerd over het meubilair.

De dagelijkse werkelijkheid

Een schril contrast tussen de dagelijkse werkelijkheid zoals ik die ervaar als ik bijvoorbeeld bij de supermarkt in de rij sta. Dan zie ik nat geregende mensen die gehaast de boodschappen op de band leggen en zuchten omdat ze het brood dat echt op was zijn vergeten  en weer terug de winkel in moeten. Ook het dagelijks nieuws staat vaak haaks op dat ‘gefilterde’ perfecte leven waarin social media ons graag wil laten geloven.

In ieder leven zijn mollen aanwezig, die wroeten en worstelen


perfecte gazon, van de buurman als metafoor voor het perfecte leven. Groeit tussen dat perfecte gazon dan geen onkruid, of mos. Zitten er geen mollen, die op ieder moment kunnen toeslaan? Hoe perfect een leven ook kan lijken voor de buitenwereld. In ieder leven zijn mollen aanwezig, die wroeten en worstelen die soms zichtbare scheuren of puinhopen nalaten aan de oppervlakte klein of heel groot. Een nare gebeurtenis, kan een leven dat zo mooi was, zomaar overhoop gooien. Hoe reageer je dan als je  leven dat op rolletjes liep ineens overhoop wordt gehaald. Of hoe reageerde jij toen de ene molshoop, na de andere je leven zo overhoop haalde dat je, je geen raad meer wist? Sommige puinhopen zijn zo heftig en de schade is zo groot dat dit een grote invloed kan hebben op de rest van het leven.

Coping stijl

Wat is je coping mechanisme,  hoe ga jij om met een probleemsituatie? Waar de één actief aan de slag gaat, kan de ander er voor kiezen de situatie te vermijden uit angst, of omdat het probleem, de pijn te groot is. Ieder mens heeft zo zijn oneffenheden, zijn molshopen. Molshopen die scheurtjes, of puinhopen veroorzaken. Waar de een ervoor kiest de molshopen te laten, is de ander actief bezig met het zetten van klemmen om de mol zo snel mogelijk te verjagen.

 Probleemgerichte actieve coping

Probleemgerichte coping is de beste strategie als er zich een probleem of situatie voordoet die beïnvloedbaar is. Deze coping is gericht op een probleem of situatie. Het is een actieve benadering, waarbij het probleem als uitdaging wordt gezien.

 

Emotiegerichte coping

Soms is een probleem simpelweg te groot of onoplosbaar. Je kunt een dodelijk ongeluk niet ongedaan maken, een terminale kanker is niet te stoppen. Je zult moeten dealen met wat er op je pad komt, een weg moeten vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. Op dit soort momenten is emotiegerichte coping van belang. Het is een minder actieve benadering van een probleem of situatie, deze coping is meer gericht op het verminderen van gedachten en emoties die door het probleem of situatie worden opgeroepen.

 

Vermijdende passieve coping

Vermijdende passieve coping is als het ware het ontkennen van het probleem of situatie. Wat je niet ziet bestaat niet. Het is het vermijden van stressvolle situaties door er –indien mogelijk- gewoon helemaal niet aan te beginnen. Men kalmeert zichzelf met verslavende middelen, of men gaat op zoek naar spanning en afleiding door risico te nemen. Men doet alles om aan 'de harde realiteit ' te ontsnappen.

Je kunt een nieuwe coping stijl altijd aanleren

Niet iedere coping strategie past bij iedere situatie of probleem. Bij een situatie die oplosbaar is en waar invloed op uit geoefend kan worden is probleemgerichte coping het meest effectief. Maar er zijn ook problemen of situaties waar geen invloed op uit geoefend kan worden. Dan werkt emotiegerichte coping het beste. Deze twee coping stijlen worden vaak beide gebruikt. Terwijl men aan een oplossing werkt, zoekt men afleiding om de pijnlijke of vervelende gevoelens van het probleem of de situatie te vergeten. De vermijdende passieve coping kan tijdelijk helpen, om even niet aan een oplossing of het probleem te hoeven denken, maar uiteindelijk wordt het probleem niet opgelost. Mensen met een vermijdende passieve coping stijl weten vaak niet hoe het anders kan ze hebben vaak geen actieve coping stijl aangeleerd. Het goede nieuws is dat je altijd een nieuwe coping stijl kunt aanleren. Het helpt om beter te leren omgaan met stress, zorgen en moeilijke gebeurtenissen, om de mol(len) te bestrijden.