Het innerlijk kind in jezelf

Het innerlijk kind


Ieder mens is puur bij de geboorte onbevangen, vol levenslust en liefde. Je groeit (meestal) op in het gezin waar jij geboren bent en soms in een pleeg-adoptie gezin of anders. In het gezin waar je opgroeit zal je diverse ervaringen en thema’s opdoen, die ons vormen tot een uniek mens.
Het innerlijk kind in de volwassene.

Als volwassene dragen we altijd het innerlijk kind stuk met ons mee. Al onze kinderlijke gevoelens van verdriet, vreugde, boosheid, energie, intuïtie, creativiteit dragen we met ons mee gebaseerd op de ervaringen die we als kind hebben opgedaan. Ervaringen als :wat is veiligheid, warmte, liefde en vertrouwen?
Het ene kind ervaart onvoorwaardelijke liefde, terwijl voor het andere kind liefde niet zo vanzelfsprekend was. Het ene kind werd op een gezonde manier begrensd,  terwijl het andere kind niet of onveilig werd begrensd. Door al deze ervaringen kan het kind gaan denken het welkom en geliefd is, of juist dat het er niet mag zijn en niet geliefd is.

Het gekwetste innerlijke kind


Soms kan de pijn zo groot zijn dat het innerlijk kind geen contact meer wil maken. Het gevoel wordt weggestopt  en afgesloten in het lijf. Er worden overlevingsstrategieën ontwikkeld die nodig zijn als bescherming tegen de pijnlijke situaties. Deze onverwerkte gevoelens en emoties uit de kindertijd spelen in het volwassen leven nog vaak een grote rol. Soms zonder dat de volwassene zich daar bewust van is. Terwijl deze kinderlijke gevoelens van pijn, boosheid of verdriet maar ook vreugde een deel van ons leven bepalen. Daardoor kan het zomaar zijn dat je in bepaalde situaties nog steeds vanuit het innerlijke gekwetste kind van bijvoorbeeld vijf jaar reageert.
Wanneer je als kind te maken hebt gehad met een moeder die niet aanwezig kon zijn, niet in staat was om jou onvoorwaardelijke liefde te geven en zelfs jou bewust of onbewust verantwoordelijk heeft gemaakt voor haar eigen verborgen verdriet om haar eigen moeder die er niet was voor haar als kind. Kan dit er voor zorgen dat je als volwassenen te maken krijg met een vorm van bindingsangst of verlatingsangst. Deze angst is de angst van het innerlijke gekwetste kind die heeft ervaren dat liefde niet vanzelfsprekend was.
Een ander voorbeeld is het overlijden van een ouder. Een traumatische gebeurtenis die op volwassen leeftijd kan resulteren in de angst om relaties aan te gaan. Onbewust om jezelf te beschermen tegen het grote verlies. Het grote verlies dat er was, is niet verwerkt op kinds niveau , waardoor je op volwassen leeftijd  blijft reageren vanuit dat trauma. De liefde heb je als het ware als vanzelfsprekend  gekoppeld aan de dood.

Het beschadigde kind


Het beschadigde kind heeft geleerd zich aan te passen, de werkelijke gevoelens niet te laten zien en pijnlijke emoties af te sluiten. En daarmee sluit het kind zich ook af voor emoties als blijdschap, warmte geborgenheid, veiligheid, liefde. Hierdoor onderdrukt het kind de eigen mogelijkheden zich te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om hier aandacht voor te leren hebben, Inzicht over je verleden is nodig. Het is nodig hoe moeilijk ook de pijnlijke waarheid onder ogen te zien. Zonder oordeel te kijken naar hoe het was.
Het innerlijke kind als ouder                                                            
Wanneer je als ouder merkt dat je toch vaak een reactie geeft zoals je eigen ouder deze gaf. Een reactie die zo pijnlijk herkenbaar is. Dan heb je de keuze om de herhaling van pijn en afwijzing niet door te geven aan je eigen kinderen. Dit kun je doen door het aan te gaan met jezelf. Door het aan te gaan, voorkom je dat je reageert richting je kinderen vanuit het gekwetste innerlijke kind en daarmee voorkom je dat je kinderen jouw ballast gaan dragen. Het is niet helpend voor een kind wanneer jij als ouder reageert vanuit pijn, ze kunnen hier ook sterk op reageren via hun gedrag.


Workshop het innerlijk kind


Wil jij leven in plaats van overleven en vrij worden in jezelf, jezelf of je kinderen helpen?
Dan ben je van harte welkom bij de workshop het innerlijk kind. Tijdens de workshop het innerlijk kind gaan we aan de slag met verschillende innerlijk kind oefeningen, zoals visualisaties en meditaties, en opstellingen.
Je krijgt inzicht in het innerlijk kind in jezelf. Waardoor je overtuigingen en patronen die je belemmeren als volwassene een plaats kunt geven en zorg kunt dragen voor het kind in jezelf. 

De worskhop het innerlijk kind staat gepland bij voldoende deelname op 18.05.2019